Oso Saga 2.0 Varmtvannsbereder Xpress 300 4,5+4,5kW

23 290,-

OSO Saga Xpress SX 300L Varmtvannsbereder

Xpress-modellen er ideell for boliger med stort varmtvannsbehov, men begrenset plass til installasjon, gir varmtvann 3x raskere enn Standard-modellen. Berederne i Xpress-serien kan ettermonteres med OSO CHARGE™ smartstyring på både 200- og 300-litersmodeller, som sørger for automatisk oppvarming av vann når strømprisen er på sitt laveste. Berederen finnes i forskjellige størrelser med volum og kapasitet fra 3 til 8 personer. Velg den som passer for deg og din husstand.Xpress gir varmtvann 3 x raskere enn Saga S Standard, uten å bruke mer strøm. Øvre og nedre varmeelement veksler mellom å varme vannet og reduserer oppvarmingstiden betydelig.

Husk: Xpress har mulighet for ettermontering av OSO CHARGE smart-styring på 200 liter og 300 liter, som automatisk varmer vannet når strømprisen er lavest.

Dimensjoner

300 liter

  • Høyde: 1780mm
  • Diameter: Ø595mm

Teknisk data

300 liter (4,5+4,5)

  • Kapasitet: 7,5 personer
  • Kapasitet 40 °C vann: 539 liter
  • Tankvolum: 287 liter
  • Merkeeffekt: 4,5+(4,5) kW
  • Tilkoblingsspenning: 230V
  • Varmetap: 85 Watt
  • Beskyttelsesklasse IP: IP21
  • Energiklasse: C

Om produktet:

  • SAGA er Norges mest solgte bereder gjennom flere tiår. SAGA 2.0 har markedets laveste varmetap med 30% mer skumisolasjon, dette i kombinasjon med høy lagringstemperatur gir uslåelig ytelse og mer varmtvann
  • INCOTEC™ ultralegerte varmeelementer, avsinkningsfrie messinghoder, loddemateriale av nesten rent sølv og nøye kalkulert overflatebelastning gir maksimal holdbarhet i kalkholdig vann
  • Blandeventilen nedjusterer utgående vanntemperatur og hindrer skoldingsfare

Hvorfor: 

  • Hvorfor Saga 2.0 Express? Xpress gir varmtvann 3 x raskere enn Standard. Mer energieffektiv med 30 % mer isolasjon enn forgjengeren. Sparer ca. 3000 kWh / ila levetiden (200L). Større volum og høyere temperatur gir mer varmtvann. SMART ready – OSO CHARGE™ kan ettermonteres (gjelder SX 200 – 8000654 og SX 300 – 8000656)
  • Større faktisk volum, høy temperatur (75 °C), svært effektiv blandeventil, minimalt varmetap og intelligent produktdesign gir inntil 15 % mer varmtvann og markedsledende kapasitet

Viktig utstyr

  • Blandeventil - Justerbar 40-85 °C
  • Termostat - Justerbar 60-90 °C
  • Sikkerhetsventil - 9 bar / G3/4" F overløp
  • Nettkabel - 3 m. med schuko plugg
  • Varmeelement - G1 1/4" M / kalkbestandig
  • Stillben - Justerbare 0 – 40 mm

Saltholdig og kalkholdig vann kan føre til bortfall av garanti. 

Les mer »
Leveringstid: 2-3 virkedager
Bestill montering i kassen

Spesifikasjoner

Kategori

Varmtvannsbereder

Merke

Oso

Farge

Hvit

Varenummer
1364850
Mål
595 × 178 m
Egenskaper
Express
? Hurtigvarmende / flere elementer

Anmeldelser

VELG VARMTVANNSBEREDER TILPASSET DIN HUSHOLDNING

Visste du at rundt tjue prosent av strømregningen din går til oppvarming av vann? Med utgangspunkt i et så stort energiforbruk, har det selvsagt stor betydning for hvor effektiv varmtvannsberederen din er. Bytter du ut din gamle varmtvannsbereder kan du faktisk redusere varmetapet med opptil 50 prosent. Har du noen gang stått i dusjen når det plutselig har gått tomt for varmtvann? Det er ganske irriterende og ikke minst veldig ubehagelig. Enten dusjer du for lenge, eller så har du for liten varmtvannsbereder. Fortvil ikke – vi er varmtvanns-beredt! Varmtvannsberedere finnes i utallige størrelser og modeller – for montering på gulv, vegg og under benk. Det finnes også liggende og stående varianter.

 

Hvilken varmtvannsbereder som passer deg er avhengig av flere faktorer: Hvor mye varmtvann har du behov for? Hvor mye varmtvann produserer berederen? Hvor stor bereder har du plass til? Hvor skal berederen plasseres? Bør du velge en bereder med tilkoblinger oppe eller nede? Hvor godt isolert er varmtvannsberederen? Hvilken vannkvalitet er det der du bor? HVA ER VARMTVANNSBEHOVET DITT? Når du skal finne ut hva slags varmtvannsbereder du skal kjøpe, bør du først tenke gjennom hva slags varmtvannsbehov du har. Singel, samboer eller en familie på fem? Behovet for varmtvann er like varierende som ens livssituasjon. En aktiv storfamilie har behov for en større bereder og kanskje raskere oppvarming. En ekspressbereder kan derfor være et godt valg, så slipper sistemann å dusje i kaldt vann. Det kan også være lurt å tenke på hva slags baderomsutstyr du har – eller har tenkt til å kjøpe. Trenden med store dusjhoder, boblebad og store badekar kan fort doble vannforbruket hos en familie. Er du over gjennomsnittlig glad i å bade, bruker du antakelig mer enn hva som anses som et normalt varmtvannsforbruk, og har dermed behov for en større bereder enn den vanlige 200-literen. En tommelfingerregel kan være at en 120-liters varmtvannsbereder passer for husholdninger med én til tre personer. 200 liter passer for tre til fire personer, 250 liter for fire til fem personer, og 300 liter for familier på fem eller flere. Men dette er selvsagt individuelt, og derfor bør du tenke gjennom hva slags varmtvannsbehov

1 Norges mest solgte varmtvannsbereder i ny utgave, finnes i flere størrelser - OSO SAGA S | 2 OSO SAGA Xpress | 3 Høiax Titanium Express ECO

PLASSERING OG STØRRELSE AV VARMTVANNSBEREDEREN

En riktig montert varmtvannsbereder kan vare i flere tiår, og er så godt som vedlikeholdsfri. I stedet for en standard varmtvannsbereder på 200 liter, kan det være lurt å gå opp til 250 eller 300 liter. Eventuelt er alternativet en bereder på 200 liter med hurtigoppvarmer. Hvis du har plass, vil vi derfor anbefale deg å heller velge en større enn en mindre varmtvannsbereder.

Hvor du skal plassere varmtvannsberederen i boligen avhenger spesielt av en ting – varmtvannsberedere skal monteres i rom med sluk. I leiligheter som ikke har plass til varmtvannsberederen i rom med sluk, kan den for eksempel plasseres under kjøkkenbenken. Da må det i tillegg monteres lekkasjestopper.

ISOLERING OG VANNKVALITET

Varmtvannsberederens isolering og hvorvidt tilkoblingen til berederen er oppe eller nede er også noe å tenke på. En bereder med skumisolering vil redusere varmetapet med opptil 30 prosent, sammenlignet med en varmtvannsbereder med standard isolasjon. Varmetapet vil selvfølgelig avhenge av størrelsen på varmtvannsberederen. Jo større varmtvannsbereder, dess høyere vil varmetapet kunne være.

Når det kommer til tilkoblinger har en varmtvannsbereder med tilkobling nede bedre energieffektivitet, siden det ikke forsvinner energi gjennom ventilsettet på samme måte som hos en varmtvannsbereder med tilkobling oppe. Ventilsettet har også fordel av å være montert ved berederens kaldeste område – nemlig bunnen.

Når man skal kjøpe seg en varmtvannsbereder bør en også sjekke vannkvaliteten, siden kvaliteten har betydning for varmtvannsberederens levetid og garanti. Bor du et sted hvor det er høyt salt- eller kalkholdig vann, trenger du en bereder med spesialelementer for å unngå eksempelvis kalkoppbygging på elementene.

For å finne ut hva slags kvalitet vannet har der du bor, bør du kontakte kommunen. Eventuelt så tilbyr OSO å teste vannkvaliteten kostnadsfritt. Det eneste du trenger å gjøre er å sende inn en vannprøve.

Pass opp for høyt vanntrykk. Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Som boligeier er du selv ansvarlig for at vanntrykket i boligen ikke er for høyt. Alle boliger skal ha montert en reduksjonsventil ved hovedvanninntaket, men det er det mange som ikke har. 

Det gjelder spesielt eldre boliger, men også i relativt nye hus er ikke alltid trykket slik det burde være. Noen ganger har det lokale vannverket lagt nye ledninger, dette kan føre til økt vanntrykk

Følsomme beredere
Varmtvannberederen er særlig følsom for høyt vanntrykk.
– Mange tror at berederen har røket fordi det begynner å dryppe fra den. Årsaken er ofte at sikkerhetsventilen i berederen har løst seg ut på grunn av det høye vanntrykket

Problemer kan også oppstå når en gammel varmtvannsbereder blir byttet ut med en ny bereder.
– Ofte har ventilen i den gamle berederen tettet seg til i løpet av årene, og så monteres det en ny med resultat at ventilen ryker.

Sjekk reduksjonsventilen
Det er store variasjoner i trykket i vannet som leveres av vannverkene ulike steder i landet. Det er en billig forsikring å få en rørlegger til å sjekke om at det er montert en reduksjonsventil ved vanninntaket og kontrollere at den fungerer optimalt.   Lange strekk med tynne vannrør kan utsettes for en voldsom belastning ved tilbakeslag når vann brått stenges av. Vær obs på feks side by side kjøleskap, også kalt amerikanske kjøleskap hvor det er tilkobling til vann. Her er rørlene ofte ikke dimensjonert for vanntrykket vi har her i landet. 
 

Ved vanninstallasjoner i rom uten sluk må det benyttes en lekkasjestopper. Vi levere flere modeller som  som tilfredsstiller kravene i byggeforskriftene (TEK 17).

Hver dag opplever 100-200 boligeiere å få hjemmet oversvømt av vann. Skadene kan få store konsekvenser, og ofte må gulv rives opp og beboerne må flytte ut i ukevis mens huset tørker.

Vannstopp er påbudt i nye boliger

Har du nytt hus er det faktisk påbudt med installasjon av lekkasjestoppere for installasjoner med vann i rom uten sluk. (ref. de byggetekniske forskriftene fra 2010, TEK17). Dette vil typisk gjelde kjøkken der oppvaskmaskin, vanntilkoblede kjøleskap og kaffemaskiner er montert inn.

Automatisk lekkasjesikring

Systemet kan overvåke enkeltpunkter i huset der faren for lekkasje er ekstra stor - eller de kan passe på hele huset. I det første tilfellet vil man typisk fokusere på vannbasert kjøkkenutstyr som kaffemaskiner og isbitmaskiner, og legge ut sensorer i forbindelse med disse. Ved overvåking av hele huset blir det plassert trådløse sensorer i alle soner der det kan oppstå lekkasje. Fanger en sensor opp en lekkasje vil den automatisk sende et signal til hovedenheten som umiddelbart vil stenge vannet og dermed forhindre en større lekkasje.

Enkel manuell stenging av vannet når du forlater huset

Akkurat som med boligalarmen skjer all lekkasjeovervåking automatisk, men hvis du ønsker å stenge vannet manuelt, gjør du det med ett klikk. Slik kan du enkelt stenge vanntilførselen til hele bygningen ved lengre tids fravær, og dermed forhindre vannskader som kan gjøre stor skade.

Få rabatt på husforsikringen

For norske forsikringsselskaper representerer vannskader et økende problem med stadig større utbetalinger. For å bidra til å redusere skadeomfanget gir derfor de fleste forsikringsselskaper nå rabatt på bolig-/innboforsikringen i størrelsesorden 10 til 20 % til alle som installerer vannstoppsystemer. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap for å få mer informasjon.

Ikke glem hytta

Hele 4 500 hytter ble vannskadet i 2013. For å forhindre vannskader er det viktig med varme hele vinteren, samtidig som vannet stenges automatisk med en lekkasjestopper dersom en lekkasje skulle oppstå. 

Vann- og avløps-installasjoner må installeres av rørlegger. Forskrift om elektrisk utstyr § 21 forplikter Tempe Vvs som tilbyder av elektrisk installasjonsmateriell til å opplyse om at installasjonsmateriell ment for å kunne inngå i et fast elektrisk anlegg kan kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet. Unntatt er elektrisk materiell som utelukkende er ment for bruk i faste teleinstallasjoner, og elektrisk materiell som forbruker selv lovlig kan installere. Her kan du lese mer om hva du har lov til å gjøre selv av elektrisk arbeid: https://www.sikkerhverdag.no/strom/gjor-det-selv/elektrisk-arbeid-dette-kan-du-gjore-selv-av-elektrisk-arbeid/ Alle elektroniske og elektriske produkter (EE-avfall) skal sorteres og kastes som EE-avfall når det ikke lenger brukes. Du kan også returnere dette gratis hos oss eller hos alle andre tilbydere av elektroniske og elektriske produkter.

Varmtvannsberedere koblet til stikkontakt kan være brannfarlig

Tidligere var det vanlig å koble varmtvannsberedere til via stikkontakt, men nå kreves det at nye varmtvannsberedere med effekt på 1500 W eller mer skal kobles direkte til det elektriske anlegget. Dette er et påbudt sikkerhetstiltak som reduserer brannfaren, da feil i stikkontakter kan føre til varmgang og økt risiko for brann.

Eksempelet under viser hvordan varmgang i stikkontakt og støpsel kan oppstå, noe som ble avdekket under en elektrisk sjekk. Strømmen til berederen ble umiddelbart koblet ut for å hindre videre risiko, før feilen ble utbedret.

Dette tiltaket er viktig for å sikre tryggere installasjoner og forhindre alvorlige skader eller brann.

En varmtvannsbereder vil mest sannsynlig stå på én plass hele sin levetid, og det er derfor Norsk Elektroteknisk Komité (NEK) pålegger en fast tilkobling.

Ved bruk av stikkontakt som tilkoblingspunkt foreligger det alltid en fare for varmeutvikling og brann. I 2010 innførte NEK et krav om direkte påkobling på varmtvannsberedere over 2000 W. Mange produsenter begynte da å “jukse” ved å produsere beredere på 1950 W. Normsamlingen NEK 400 oppdateres hvert fjerde år, og i 2014 ble kravene til tilkobling av varmtvannsberedere justert.

Nå gjelder forskriften alle beredere som er over 1500 W. Sjekk jevnlig etter varmegang Er din varmtvannsbereder installert før 2010 og tilkoblet gjennom stikkontakt er du ikke pålagt å bygge om anlegget, men desto viktigere er det at du jevnlig tar ut støpselet og ser etter varmegang.

Vi råder deg uansett til å bruke fast tilkobling. Det er under ingen omstendigheter lov med tilkobling via skjøteledning. Kontroll av elektrisk anlegg Når gjorde du sist en kontroll av ditt elektriske anlegg? Våre sertifiserte kontrollører utfører fullstendig elsjekk av din bolig. Under en elsjekk kan vi finne feil og mangler som ikke kan ses med det blotte øye (Les mer om termografering her). Dette er et brannforebyggende tiltak, og gir rabatter hos de fleste forsikringsselskap.

- Vi snakker om hva som er riktig og hvem som har ansvaret om det skjer en katastrofe. Og vi kan ikke ta denne diskusjonen først når det brenner. Da er det for sent!

 

 

Hvis du installerer en varmtvannsbereder med en effekt på 1500W eller mer, må den nå kobles direkte til det elektriske anlegget i stedet for å bruke en vanlig stikkontakt.

Denne endringen samsvarer med sikkerhetsforskriftene og er basert på kravene i NEK 400, som regulerer elektriske installasjoner i Norge. Grunnen til dette er å sikre systemets sikkerhet og hindre problemer som overoppheting eller elektrisk støt, noe som kan oppstå ved bruk av en standard plugg.

For spesifikke detaljer kan du sjekke retningslinjene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som legger stor vekt på korrekt og sikker elektrisk installasjon i boliger, spesielt for apparater som krever høy strømkapasitet​

Ta kontakt med din lokale elektriker for at denne montasjen blir gjort på en sikkermåte.