Velg riktig varmtvannsbereder

TILPASSET DIN HUSHOLDNING.  Visste du at rundt tjue prosent av strømregningen din går til oppvarming av vann? Med utgangspunkt i et så stort energiforbruk, har det selvsagt stor betydning for hvor effektiv varmtvannsberederen din er. Bytter du ut din gamle varmtvannsbereder kan du faktisk redusere varmetapet med opptil 50 prosent. Har du noen gang stått i dusjen når det plutselig har gått tomt for varmtvann? Det er ganske irriterende og ikke minst veldig ubehagelig. Enten dusjer du for lenge, eller så har du for liten varmtvannsbereder. Fortvil ikke – vi er varmtvanns-beredt! Varmtvannsberedere finnes i utallige størrelser og modeller – for montering på gulv, vegg og under benk. Det finnes også liggende og stående varianter.

 

Hvilken varmtvannsbereder som passer deg er avhengig av flere faktorer: Hvor mye varmtvann har du behov for? Hvor mye varmtvann produserer berederen? Hvor stor bereder har du plass til? Hvor skal berederen plasseres? Bør du velge en bereder med tilkoblinger oppe eller nede? Hvor godt isolert er varmtvannsberederen? Hvilken vannkvalitet er det der du bor? HVA ER VARMTVANNSBEHOVET DITT? Når du skal finne ut hva slags varmtvannsbereder du skal kjøpe, bør du først tenke gjennom hva slags varmtvannsbehov du har. Singel, samboer eller en familie på fem? Behovet for varmtvann er like varierende som ens livssituasjon. En aktiv storfamilie har behov for en større bereder og kanskje raskere oppvarming. En ekspressbereder kan derfor være et godt valg, så slipper sistemann å dusje i kaldt vann. Det kan også være lurt å tenke på hva slags baderomsutstyr du har – eller har tenkt til å kjøpe. Trenden med store dusjhoder, boblebad og store badekar kan fort doble vannforbruket hos en familie. Er du over gjennomsnittlig glad i å bade, bruker du antakelig mer enn hva som anses som et normalt varmtvannsforbruk, og har dermed behov for en større bereder enn den vanlige 200-literen. En tommelfingerregel kan være at en 120-liters varmtvannsbereder passer for husholdninger med én til tre personer. 200 liter passer for tre til fire personer, 250 liter for fire til fem personer, og 300 liter for familier på fem eller flere. Men dette er selvsagt individuelt, og derfor bør du tenke gjennom hva slags varmtvannsbehov

Som boligeier er du selv ansvarlig for at vanntrykket i boligen ikke er for høyt. Alle boliger skal ha montert en reduksjonsventil ved hovedvanninntaket, men det er det mange som ikke har. Rørleggermester Sjøstrøm har sett mange boliger hvor vanntrykket er altfor høyt. 

Det gjelder spesielt eldre boliger, men også i relativt nye hus er ikke alltid trykket slik det burde være. Noen ganger har det lokale vannverket lagt nye ledninger, dette kan føre til økt vanntrykk

Følsomme beredere
Varmtvannberederen er særlig følsom for høyt vanntrykk.
– Mange tror at berederen har røket fordi det begynner å dryppe fra den. Årsaken er ofte at sikkerhetsventilen i berederen har løst seg ut på grunn av det høye vanntrykket, sier Sjøstrøm.

Problemer kan også oppstå når en gammel varmtvannsbereder blir byttet ut med en ny bereder.
– Ofte har ventilen i den gamle berederen tettet seg til i løpet av årene, og så monteres det en ny med resultat at ventilen ryker, sier rørleggeren Sjøstrøm.

Sjekk reduksjonsventilen
VVS-ansvarlig Jan Vegdahl i konsulentselskapet ÅF sier at det er store variasjoner i trykket i vannet som leveres av vannverkene ulike steder i landet.
Det er billig forsikring å få en rørlegger til å sjekke om at det er montert en reduksjonsventil ved vanninntaket og kontrollere at den fungerer optimalt. I følge Vegdahl bør prisen ligge på rundt 5000 kroner.

Lange strekk med tynne vannrør kan utsettes for en voldsom belastning ved tilbakeslag når vann brått stenges av. Mange av rørene som leveres til produkter som selges i Norge, er heller ikke dimensjonert for vanntrykket vi har her i landet.

– Det gjelder ikke minst en del plastrør som leveres med amerikanske kjøleskap med vanndispensere. Det er bare noen få typer av disse kjøleskapene vi monterer, fordi vi frykter at det skal gå galt, sier Sjøstrøm.

For å redusere belastningen er det mulig å kjøpe kraner med trykkstøtsgaranti.

 

1 Norges mest solgte varmtvannsbereder i ny utgave, finnes i flere størrelser - OSO SAGA S | 2 OSO SAGA Xpress | 3 Høiax Titanium Express ECO

PLASSERING OG STØRRELSE AV VARMTVANNSBEREDEREN

En riktig montert varmtvannsbereder kan vare i flere tiår, og er så godt som vedlikeholdsfri. I stedet for en standard varmtvannsbereder på 200 liter, kan det være lurt å gå opp til 250 eller 300 liter. Eventuelt er alternativet en bereder på 200 liter med hurtigoppvarmer. Hvis du har plass, vil vi derfor anbefale deg å heller velge en større enn en mindre varmtvannsbereder.

Hvor du skal plassere varmtvannsberederen i boligen avhenger spesielt av en ting – varmtvannsberedere skal monteres i rom med sluk. I leiligheter som ikke har plass til varmtvannsberederen i rom med sluk, kan den for eksempel plasseres under kjøkkenbenken. Da må det i tillegg monteres lekkasjestopper.

ISOLERING OG VANNKVALITET

Varmtvannsberederens isolering og hvorvidt tilkoblingen til berederen er oppe eller nede er også noe å tenke på. En bereder med skumisolering vil redusere varmetapet med opptil 30 prosent, sammenlignet med en varmtvannsbereder med standard isolasjon. Varmetapet vil selvfølgelig avhenge av størrelsen på varmtvannsberederen. Jo større varmtvannsbereder, dess høyere vil varmetapet kunne være.

Når det kommer til tilkoblinger har en varmtvannsbereder med tilkobling nede bedre energieffektivitet, siden det ikke forsvinner energi gjennom ventilsettet på samme måte som hos en varmtvannsbereder med tilkobling oppe. Ventilsettet har også fordel av å være montert ved berederens kaldeste område – nemlig bunnen.

Når man skal kjøpe seg en varmtvannsbereder bør en også sjekke vannkvaliteten, siden kvaliteten har betydning for varmtvannsberederens levetid og garanti. Bor du et sted hvor det er høyt salt- eller kalkholdig vann, trenger du en bereder med spesialelementer for å unngå eksempelvis kalkoppbygging på elementene.

For å finne ut hva slags kvalitet vannet har der du bor, bør du kontakte kommunen. Eventuelt så tilbyr OSO å teste vannkvaliteten kostnadsfritt. Det eneste du trenger å gjøre er å sende inn en vannprøve.