Verd å vite om varmtvannsberedere

Når sjekket du varmtvannsberederen din sist?

Tenker du noen gang på varmtvannsberederen som står stuet bort i et mørkt hjørne av boligen? Sannsynligvis svært sjelden. Dessvere så kan dette bli årsaken til kostbar vannlekkasje. Gamle beredere er årlig årsaken til svært mange vannlekkasjer. I dag har vi ny energi krav og varmtvanns berederene har blitt langt mere lønnsomme i bruk.

Hjemme hos deg så er det mange strømsluk. En av de mer kostnadskrevender er varmtvannsberederen. Varmtvann har blitt noe vi er vant til å bruke nok av. Har man en større familie så blir gjerne dusjen brukt flittig og en stor del av strøm regningen har sitt utg.pkt i dette forbruket. Varmtvannsforbruket koster gjerne 6-20.000,- i året per husstand. Med dagens usikre energi marked så kan det også bli høyere.

Gjennomsnittsalderen på norske varmtvannsberedere var i 2021 på 25 år. En gammel og defekt bereder som lekker kan gi store skader.

Erstatningene er på nesten 3,4 milliarder kroner for vannskader i boliger og hytter etter 2021. Det er meldt inn rundt 78 500 vannskader til forsikringsselskapene.

Desto eldre tanken er, desto større er lekkasjefare. Og ja gamletanker ruster!

Kjøper man et kjøleskap er det normalt å snakke om teknisk levetid og anbefalt brukstid. Teknisk levetid referer til hvor lang tid det tar før berederen ikke lenger klarer å oppfylle sin egen funksjon. Anbefalte brukstiden sier noe om hvor lenge vi kan forvente at det skal vare uten funksjonssvikt. Spesielt når det gjelder utstyr i boligen som er tilkoblet vann er det viktig å være oppmerksom på den anbefalte brukstiden.

En bereder bør optimalt sett byttes allerede etter 15 år for å unngå lekkasjefare. Vanligvis sier man at varmtvannsberedere i rustfritt stål har en levetid på omtrent 15-20 år, men ofte gjør ikke nordmenn noe med det, lar berederen stå i 30 år og plutselig har skaden skjedd. Det er egentlig aggressiviteten på korrosjonen som avgjør berederens levetid.

Spar penger over tid ved å bytte varmtvannsbereder

Det kan også være en god del å spare ved å investere i en ny bereder vis du har en eldre bereder. En bereder som for eksempel er over 20 år gammel, vil uansett ikke være spesielt lønnsom. Det er fordi at dagens krav til isolering har blitt yterligere skjerpet de siste 10 årene. Tidliger var det brukt helt annen isolerings teknikk en det man bruker i dag. Feks den gamle berederen ble brukt til skovarmer, mens en bereder i dag skal ikke avgi noen varme ut i rommet.

Varmtvannsberedere er enheter som brukes til oppvarming og lagring av varmt vann for husholdningsformål. Her er noen viktige ting å vite om varmtvannsberedere:

Hvilke typer varmtvannsberedere finnes?

Det finnes forskjellige typer varmtvannsberedere, inkludert tradisjonelle oppbevaringsberedere, tankløse (eller "instant") varmtvannsberedere og varmepumpevarmtvannsberedere. Hver type har sine egne fordeler og ulemper når det gjelder energieffektivitet, plassbehov og installasjonskostnader.

Størrelse og kapasitet

Varmtvannsberedere kommer i forskjellige størrelser og kapasiteter. Det er viktig å velge en størrelse som passer til husholdningens behov. For små beredere kan det bli tomt for varmt vann raskt hvis det er mange brukere samtidig, mens for store beredere kan det være unødvendig energiforbruk.

Hvilke energikilder kan brukes?

Varmtvannsberedere kan bruke forskjellige energikilder som elektrisitet, naturgass, propan eller solenergi, avhengig av typen bereder. Vurder energieffektivitet og kostnader knyttet til den valgte energikilden. I Norge så er strøm den mest vanlige. Men er du på hytta så er det gode løsninger innen feks gass tilgjengelig.

Hva er viktig i forhold til vedlikehold?

Regelmessig vedlikehold av varmtvannsberedere er viktig for å sikre optimal ytelse og levetid. Dette kan inkludere flushing av tanken for å fjerne oppsamlet sediment, testing og utskifting av sikkerhetsventiler og inspeksjon av anode for rustbeskyttelse. Her anbefaler vi at man kontakter rørleggeren for å gjøre dette vedlikeholde. Vis man har en inspeksjon hvert 5 år etter at tanken er 10 år så er man godt sikret.

Hva er anbefalt plassering?

Varmtvannsberedere krever riktig plassering og installasjon for å fungere trygt og effektivt. Berederen må være tilgjengelig for vedlikehold og ha tilstrekkelig ventilasjon. Installasjonen bør utføres av en kvalifisert fagperson. Man ønsker helst at en bereder plasseres i et rom hvor det er sluk. Når det ikke er mulig å tanken plasseres i feks en kjøkkenbenk. Da er det svært viktig at en vannsensor monteres ved eventuell lekkasje. Dette er påkrevd. 

Når en varmtvannsbereder skal byttes er det noe av det første rørlegger spør om, hvor er den plassert og er det sluk i nærheten. Er tanken bygd inn så vil det bli en større jobb for rørlegger å bytte denne ut.

Levetid og erstatning

Levetiden til en varmtvannsbereder varierer avhengig av typen, kvaliteten og hvor godt den vedlikeholdes. Generelt sett kan en varmtvannsbereder forventes å vare mellom 10 og 15 år. Når det er på tide å erstatte en bereder, er det viktig å vurdere energieffektivitet, kostnader og behovene til husholdningen. Men normalt så har man gjerne en bereder i 20-25 år. Men i de siste 10 årene har det kommet nye krav til isolering av beredere. har du en eldre bereder så sjekk produksjons året. Har den en gammel isolerings teknikk i seg så er det på tide å bytte den ut. Her er det penger å spare.

Les om smart bereder fra HØIAX her:

Fordelene ved stor varmtvannsbereder og Smart bereder

Når hele famiien skal dusje i løpet av kort tid, og det kommer kaldt vann ut av dusjen. Dersom mange andre i nabolaget også gjør det samme, noe som ofte skjer, får man en effekttopp i strømnettet som gjør utslag på prisen. Enkelt forklart så blir er det dyrere å produsere nytt varmtvann i "press tidene"  nå som vi har fått smarte strømmålere. Typisk tidspunkt er om morgen når folk skal på jobb og på ettermiddagen feks.

Kjøper man en større varmtvannsbereder for å ha mere varmtvann tilgjengelig så løser man det på en måte, men fortsatt skal denne produsere varme og trenger enda mere strøm. Velger man en «smart» bereder som tillater tidsstyrt produksjon så unngår man dette. Og man vil da spare penger.

En smart "tidsstyrte" bereder kan man derimot sørge for at den jobber kun når prisene er på sitt billigste.

Er varmtvannsberedere din klargjort for solvarme

I tillegg til tidsstyring, kan det være lurt å se etter en varmtvannsbereder som er klargjort for solvarme. Det er ingen tvil om at solceller og solfangere vil fortsette å vokse i popularitet, og ved å tenke fremtidsrettet når man velger sin neste bereder, kan man spare penger i lengden. Hvis du tenker at det kunne vært interessant å utnytte gratis varme fra sola gjennom solfangere i fremtiden, bør du legge i litt ekstra ved neste tankbytte og investere i en bereder som har solspiral. Da er denne investeringen allerede gjort når du skal bygge solvarmeanlegget om noen år. Enkelt av tankene som leveres i dag feks Oso Saga serien er klargjort for nettopp denne muligheten.

Info hentet blandt Oso; Høiax og Finans Norge. pr 2022